Akvaryum Hobisi

Akvaryum hobisine gönül veren herkesin gönlünde güzel ve göze hoş gelen, karşısında oturup keyif yapılabilecek bir sistem kurma hayali vardır. Kimi devasa bir tank hayali kurarken, kimi de masa üstündeki pikoya dünyaları sığdırabilir. Her iki hayalinde gerçekleşme noktasında düşünülecek ilk şeylerden biride, tankın yaşam alanınızdaki konumudur.

Tartışılan konulardan biri; tankın boyutları ve içindeki canlı cansız donanımlarla birlikte yapının statiğine yapacağı etkilerdir. Bildiğiniz gibi 40 litrelik ufak bir tankı bile olduğu yerden taşımak kolay değildir. 250 litrelik tuzlu su dolu bir akvaryum yaklaşık 251 kg ağırlığındadır, buna ek olarak; altına yerleşecek sump’ın dolu ağırlığı, kayalar, mercanlar, ışıklandırma ve filtre sistemleri de bulunmaktadır. Tankınızı yerleştireceğiniz mekânın döşemesinin sağlam, düz ve esnek olmamasına dikkat edilmelidir. Çok büyük tanklarda (2000-3000kg.) kurulumdan önce yapı mühendislerinin fikirlerini almakta mutlak fayda vardır.

Tankınız içinde sürekli su dönen periyodik bakım gerektiren bir sistemdir, bu nedenle yer seçiminde pis su gideri ve temiz su kaynağına yakın bir yerde bulunması olası karmaşayı önleyecektir. Su değişimlerinde atık suyu bidonlarla veya bir hortumla mekânın içinden taşımak zor olabilir, aynı şekilde buharlaşan suyu tamamlamak ve taze tuzlu suyun değiştirilmesi bakımından yakınlarda bir ıslak hacim olması işinizi kolaylaştıracaktır. Tanka yakın yerlerde birden fazla elektrik prizi olması, olası kaçaklara ve yüklenmelere alınacak en iyi önlemlerden biridir, gereksiz uzatma kabloları veya çoklu prizler karmaşa yaratır.

Tankın konulacağı hacim sadece şov tankınızın boyutlarına göre değil, yardımcı donanım ve sistemler göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Tankın arkasında veya yanlarında kalacak herhangi bir duvarla arasında 15-25cm arası boşluk bırakmanız, ileride yapılacak olan taşırma, askı filtre ve Protein toplayıcı sistemlerinin tadilat ve terfilerinde kolaylık sağlar. Unutmayın hiçbir tank başladığı gibi kalmaz, sadece iki palyaço balığı ile başlanılıp, birkaç ay içinde muhteşem bir resif tankına dönüşen sistemlerin sayısı az değildir. Tesisata yakın olan duvarlarınızın altı ay içinde tuz artıkları ile kaplanması olasıdır, bunu önlemek için yüzeylere önceden pleksiglas veya başka temizlenebilir malzemeler uygulanabilir.

red_sea_max_s_series_fish_tank_1_1